Futbol Online © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Futbol Online

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Sağlıklı beslenme programı nasıl olmalı? Kilo alma, kilo verme ve sağlıklı beslenme planı ile ilgili merak ettikleriniz…

Sağlıklı beslenme programı nasıl olmalı? Kilo alma, kilo verme ve sağlıklı beslenme planı ile ilgili merak ettikleriniz…

abaddonn abaddonn - - 7 dk okuma süresi
22 0

Sağlıklı beslenme programı ile sağlıklı bir yaşam sürmek, fazla kilolarınızdan kurtulmak veya kilo almak mümkün. Her şeyin fazlasının zarar olduğu günümüz şartlarında fazla kilo ve fazla zayıflık insanlarda bazı sağlık problemlerini de tetikliyor. Genellikle fazla kilolardan şikayet eden insanlar olsa dahi bazı insanlar da zayıflıktan şikayet ediyorlar. İşte tüm bunlarla birlikte özellikle sağlıklı kilo alma programı da büyük ilgi görebiliyor.

Spor yapan kişilerin de bu tür programlara ihtiyacı var. Sadece spor yapmakla değil aynı zamanda sağlıklı bir şekilde beslenmekle birlikte daha sağlıklı bir yaşama ulaşmak mümkün. Sporcu yemeği ve sporcu diyeti de denilen bir program vasıtasıyla daha sağlıklı bir hale gelmek elbette mümkün gözüküyor. İşte bizde sizlere bu konuda bazı önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Sağlıklı beslenme programı nedir?

 Yaz aylarında fit bir vücudun hayalini kuran herkes bunu kış aylarına borçludur. Kış aylarında yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ederseniz eğer o zaman aradığınız fit bir vücut sizin için çokta uzakta değil. Bunun için sağlıklı beslenme programlarına ihtiyacınız var. Ancak bu program kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Uzmanlar eşliğinde kişinin kilo, yaş ve diğer sağlık durumları gözetilerek hazırlanan bir programa herkesin ihtiyacı bulunmaktadır.

Beslenme programları genellikle aylık olarak yapılır. Her ay programın ne kadar işe yarayıp yaramadığı belirlenir. Buna göre 1 aylık sağlıklı beslenme programı ile birlikte kişiler, program sonucunda ne kadar kilo aldıklarını ve verdiklerini görebilir. İşte bu noktada kişinin programlara harfiyen uyması gerekir. Kimi kişiler için ise aylık değil haftalık olarak programlar yapılabilmektedir. Doğru bir sağlıklı beslenme planı ile birlikte istenilen kiloya ulaşmak mümkündür.

İlginizi Çekebilir;  Galatasaray – Kasımpaşa muhtemel 11

Sağlıklı beslenme programı yaparken nelere dikkat edilir?

Bir beslenme programı ile birlikte karşımıza pek çok farklı detay çıkar. Bu detayların içerisindeki en önemli olanı ise programa harfiyen uymaktır. Bir uzman eşliğinde ele alınacak olan bu programın hazırlanmasında elbette bazı kriterler ön plana çıkar. Bunlar:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Boy
  • Kilo
  • Fiziksel aktivite durumu
  • Sağlık geçmişi

Bunun gibi durumların kontrol edilmesi ile birlikte uzmanlar sizin için en verimli olan programı hazırlar. Bu alanda uzmanın programına sıkı sıkıya bağlı kalmak istediğiniz kiloya ulaşmanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda bu şekilde daha sağlıklı bir vücuda da sahip olursunuz. Bir çocuğun A,C,D vitamin ihtiyacı son derece fazla iken ebeveyn için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İşte bunun gibi durumlar çocuklar ile ebeveynleri birbirinden ayırt etmektedir. Dolayısıyla beslenme planlarında da farklılıklar görülür.

Sağlıklı beslenme programlarının olmazsa olmazları nelerdir?

Yaz aylarında fit bir vücuda sahip olmak çokta hayal bir şey değil. Ancak bunun için tam da kış başlamışken iyi bir beslenme programının takip edilmesi gerekir. Bu programlar hakkında ise sizlere bazı altın tavsiyelerde bulunacağız.

  1. Günlük olarak kesinlikle kahvaltının atlanmaması gerekir.
  2. Gıdaların iyice çiğnenmesi son derece önemlidir.
  3. Beyne tok sinyalinin 15 – 20 dakika içerisinde gittiği bilinmelidir. Dolayısıyla sofradaki ilk 15 – 20 dakika son derece önemlidir. Az ama öz tüketim bu dakikalar içerisinde yapılmalıdır.
  4. Düzenli olarak gün içerisinde su tüketilmelidir. Her gün ortalama 2 – 2,5 litre kadar su tüketimi yapılmalıdır.
  5. Sebze tüketimine ağırlık vermek gerekir. Sebzelerin her daim sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmezi olduğu bilinmelidir.
  6. Porsiyonların kontrolü de yapılmalıdır. Porsiyonun tutturulması ve kesinlikle fazla besin alınmaması son derece önemlidir.
  7. Karbonhidrat tüketimi kontrol altına alınmalıdır.
  8. Yenilen yemeklerin çeşitlendirilmesi son derece önemlidir. Her bir yemeğin farklı bir faydası olduğu bilinmelidir.
  9. Beslenme programında yağ olmamasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle bir uzman eşliğinde beslenme programının yapılması önem arz eder.
İlginizi Çekebilir;  Spor dünyasında Filistin'e desteğini açıklayan ünlü isimlere şok yaptırımlar! Birçok yıldız oyuncu...

Bunun gibi farklı maddelere dikkat etmek gerekir. Diyetisyenlerin kilo koruma programı gibi farklı programlarda yaptığı bilinmelidir. Özellikle sporcuların muhakkak sağlıklı beslenme programı haftalık olarak uyması gerekir.

Sağlıklı beslenme programları kaç çeşittir?

Beslenme programları son derece önemlidir. Özellikle bu programlara harfiyen uymak programı yapan kişilere çok şey kazandırır. Özellikle yapılan programlarda dikkat edilmesi gereken en temel özellik ise genel olarak programların sağlığı ile ilgilidir. Beslenme programı yaparken dikkat edilmesi gereken şey uzman bir diyetisyenden destek almaktır. Bu destekte ise karşımıza çıkan programlar şu şekilde olabilir:

  • 30 günlük sağlıklı beslenme programı
  • 7 günlük sağlıklı beslenme programı
  • 1 günlük sağlık beslenme programı
  • 14 yaş sağlıklı beslenme programı
  • Gebelikte sağlıklı beslenme programı

Bunun gibi farklı programlar her daim insanların kişisel özelliklerine ve hedeflerine göre değişiklik gösterir. Diyetisyenler genellikle kısa programlar ile başlayıp faydasını gördükten sonra onu uzun programlar ile desteklerler. Ancak her daim kontrol altında durmak önem teşkil eder.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir