Futbol Online © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Futbol Online

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Aralıklı oruç diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Aralıklı oruç diyet listesi…

Aralıklı oruç diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Aralıklı oruç diyet listesi…

abaddonn abaddonn - - 9 dk okuma süresi
21 0

Son günlerde hatta aylarda popüler diyet programlarından bir tanesi de aralıklı oruç olarak karşımıza çıkar. Günü ikiye bölerek uygulanan bu diyet programı ile birlikte oruç tutma ve yemek zamanı belirli saatlere ayrılmıştır. İnsanların beslenme alışkanlıklarını kontrol etmek için yapılan bu diyet sporcular ve kilo vermek isteyenler için birebirdir.

Aralıklı oruç nedir?

Aralıklı oruç diyeti, kafanızda canlandırmak isterseniz eğer buradaki ana maddenin oruç tutmak ve yemek yemek olduğunu düşünebilirsiniz. Burada önemli olan nokta ne yediğiniz değildir. Ne zaman yediğiniz üzerine daha çok düşülür. Dolayısı ile yemeklerde çok bir kısıtlama bulunmaz. Ancak uzmanlar açlık zamanlarına daha çok karışırlar. Bu zamanlarda kişinin alışkanlıkları, kilosu, kilo verme hedefi gibi farklı kriterlere göre değişebilmektedir. Yemek yemediğiniz zamanlarda oruç tutma üzerine kurulu bir diyet programıdır.

Bir örnek verecek olursak eğer aralıklı oruç diyet listesi 16 8 olarak düşünebilirsiniz. Günün 16 saati aç olan insanlar geriye kalan 8 saat hiçbir şey yememelidir. Bu 16 saatin içerisine uyku da dahildir. İşte bu noktada 8 saatte insanlar pek çok şey yerken katı besinleri tüketmemeye özen göstermelidir. Ayrıntılı bir listeyi ise adha çok uzmanlar yapmaktadır.

Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?

Aralıklı oruç saatleri uymak koşuluyla çok güzel bir aralıklı oruç yapmak mümkündür. Aralıklı oruç programı ile birlikte doğru bir şekilde diyet yapabilir ve kısa sürede istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Ancak bunun için ilk yapmanız gereken şey diyet programıdır. Bu programda ise karşınıza çıkan ana etken maddeler şunlardır:

İlginizi Çekebilir;  Analiz: Derbilerde Beşiktaş'ın performansı nasıl?

Yöntem seçimi

Öncelikli olarak aralıklı oruç için hangi yöntemi seçeceğinize karar vermelisiniz. 16/8 yöntemi ile birlikte 5/2 gibi farklı yöntemler de bulunmaktadır. Ancak burada sizin yapmanız gereken şey tam olarak hangi yöntem ile devam edeceğinize karar vermektir.

Aralıklı oruç süresi belirleme

Aralıklı oruç süresi belirleyerek gereken kilo verme işlemi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bununla birlikte özellikle oruç süresini bir uzman ile birlikte belirlemek sizlere çok şey kazandıracaktır. 16/8 yöntemi veya diğer yöntemler kapsamında başarılı bir diyet programı için süre belirlemek çok önemlidir.

Beslenme programı yapma

Aralıklı oruç diyet listesi ile birlikte bir programa başladığınızda beslenmenize de karar vermelisiniz. 16 saat oruç tuttuktan sonra 8 saat boyunca beslenmenize ne kadar dikkat ettiğiniz aslında programın başarısı konusunda da önemlidir. Bu nedenle “beslenme penceresi” de denilen bu işlem için kendinize 8 saatlik bir beslenme penceresi belirlemelisiniz.

Sağlıklı beslenme yapma

“Beslenme penceresi” ile birlikte aralıklı oruç diyet saatleri zaten sizlerin oruç tutacağı zamanlardır. Ancak bunun yanında bir de beslenme yaptığınız zamanlar vardır. İşte bunların muhakkak belirli zamanlara sıkıştırılması gerekmektedir. Sağlıklı bir beslenme programı yaparak aralıklı oruç ile ilgili gerekenleri de sağlayabilirsiniz.

İçecek tüketmek

Oruç tuttuğunuz tüm dönemlerde su tüketimi son derece önemlidir. Susuz kalmak yemeklerin yakılması konusunda da sizleri kısıtlar ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi engeller. Bu nedenle aralıklı oruç listesi içerisinde muhakkak su tüketimine önem vermelisiniz.

Takip, rutin ve diğerleri

Son olarak ise aralıklı oruç kapsamında yapmanız gereken şey kendinize bir çizelge oluşturmaktır. Belirli rutinlerinizi oluşturmanız bu çizelgeye göre elzemdir. Aralıklı oruç diyeti ile birlikte sizler de zayıflama konusunda başarı sağlamak için uyku saatleri, enerji seviyesi ve diğer tüm konularda belirli rutinlere sadık kalmalısınız.

İlginizi Çekebilir;  Son dakika voleybol haberleri, Avrupa ve Dünyadan Güncel Voleybol Haberleri!

Aralıklı oruç örnek liste

Aralıklı oruç ile kilo verme konusunda atacağınız adımlarda önemli olan nokta örnek bir listeye sadık kalmaktır. 16:8 saatleri gibi bir liste hazırlayarak bu listeye sadık kalmak çok önemlidir. Bunun için ilk yapmanız gereken şey ise bir liste öncülüğünde muhakkak detaylara erişim sağlamak olacaktır. Mesela merak ettiğiniz örnek bir liste karşınıza şu şekilde çıkabilir:

  • Kahvaltı 10:00
  • İsteğe bağlı olarak ara öğün
  • Akşam yemeği 18:00

Bununla birlikte başka bir listede ise karşımıza çıkan

  • Öğle yemeği 12:00
  • İsteğe bağlı ara öğün
  • Akşam yemeği 20:00

Bunun gibi farklı programlar sizlerin daha düzenli bir şekilde kilo vermesini sağlayacaktır. Görüldüğü üzere burada önemli olan 8 saat haricinde yemek yememek ve mideyi boş bırakmaktır. Mideyi boş bırakmadığınızda kilo verme konusunda başarılı olamazsınız.

Bu programa göre bazı yiyeceklerin de yenilmesi normal olabilir. Genellikle doktorlar tarafından verilen listede şu besin maddeleri dikkat çeker:

  • Meyveler
  • Ispanak, lahana, enginar, karnabahar gibi sebzeler
  • Tam buğday, karabuğday, kinoa, yulaf gibi tam tahıllar
  • Avokado, Hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlar
  • Yumurta, balık, et, kümes hayvanları gibi proteinler

Aralıklı oruç faydaları nelerdir?

Aralıklı oruç hesaplama işlemi ile birlikte sizler de kısa sürede bu diyetin faydasını görebilirsiniz. Diyetin faydasını görmeye başladığınızda kendinize şu tür değişiklikleri de keşfedebilirsiniz.

  • Kilo vermek ve metabolizma olarak sağlıklı bir birey olmak için aralıklı oruç uygulayabilirsiniz.
  • Hücresel olarak onarım süreçlerine aralıklı oruç ile birlikte ulaşabilirsiniz. Hücreler aralıklı oruç kapsamında kendisini onarır.
  • Kolesterol seviyenizde aralıklı oruç diyeti ile birlikte düzelir. Bu nedenle kalp sağlığınızda diyet kapsamında rayına oturur.
  • Beyin sağlığına da yapılan araştırmalar aralıklı orucun iyi geldiğini göstermektedir. Sadece vücuda değil aynı zamanda beyine de aralıklı oruç iyi gelmektedir.
  • Yaşlanma ve uzun ömür gibi etkileri de aralıklı orucun bulunmaktadır. Yaşlanma ve uzun ömür için hücre yenilemesi yapar. Özellikle sporcuların bu konuda daha iyi olduğu gözlenebilmektedir.
  • Sindirim sistemine de iyi gelen bu diyet ile birlikte sadece zayıflamayacak aynı zamanda zinde kalacaksınız.
İlginizi Çekebilir;  Fenerbahçe gelene gidene atıyor! Dev kazançları da cebine koyuyor! İşte 18’de 18 sonrası elde edilen kazanç

Sporcular için son derece önemli olan aralıklı oruç, özellikle sağlıklı bir şekilde form tutmak isteyen tüm kişiler için oldukça önemlidir. Sporcuların bir şekilde diyet listesine tabi olması, kas ve vücut yapısı için de gereklidir. Bu nedenle sporcular için diyet programı alternatiflerinden bir tanesi olan aralıklı oruç nedir sorusunun cevabını sizlere bu yazımızda vermeye çalıştık.

Aralıklı oruçta egzersiz yapılır mı?

Sporcuların da zaman zaman aralıklı oruç yaparak forma girmek istediği görülmektedir. Ancak o zaman akla ilk gelen şey egzersiz yapılır mı olmaktadır. Aslında egzersiz yapmak için bir kısıtlama yok. Ancak bu konuda yapılması gereken ilk şey enerji. Çünkü insanın aralıklı oruç ile birlikte 2 öğün yemek yediği varsayıldığında enerji anlamında büyük bir açığı bulunuyor. İşte bu noktada ise yapılması gereken şey enerji takviyesi olabilir. Bunun için yine uzman eşliğinde önemli açıdan bir çözüm bulmak gerekecektir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir