Futbol Online © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Futbol Online

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Futbol sahası ölçüleri nedir? Futbol sahası zemin çeşitleri ve futbol ile ilgili futbol terimleri…

Futbol sahası ölçüleri nedir? Futbol sahası zemin çeşitleri ve futbol ile ilgili futbol terimleri…

abaddonn abaddonn - - 6 dk okuma süresi
44 0

Futbol sahası üzerine yapılan sohbetlerde çok sık tekrarlanan ancak bilinmeyen bir gerçektir saha ölçüleri. Uzaktan vurdu, orta sahadan attı gibi terimler çok sık telaffuz edilse de aslında pek kimse ölçüleri bilmez. O nedenle sadece uzaklık veya yakınlık anlatan terimler kullanılır. Halbuki futbol stadyumunda ceza sahası içerisinden dahi gol atmak çokta kolay değildir. İşte bundan dolayı futboldan bahsederken esasında ne kadarlık bir uzunluktan ve alandan bahsedildiğinin bilinmesi gerekir.

Bir sahaya giriş yaptığınızda aslında çok büyük gelir değil mi? Ancak gerçek bir saha ölçüsünü söylesek herkes o kadar mıymış diyebilir. İşte bundan ötürü konuşurken ağza kısa ve küçük gelen uzunluk ölçülerinin gerçekten çok daha büyük olduğunu görmek ve bilmek gerekir. Bizde sizlere bu konuda çeşitli bilgiler vermeye çalışacağız.

Futbol sahası kaç metre?

Aslında bir futbol sahası basit olarak tasvir etmek gerekirse 45 x 90 m olarak söyleyebiliriz. Ancak bu zaman zaman 90 x 120 m olarak da kabul edilebilir. Ortalama bir futbol sahasının ölçüsü bu aralıklardadır. Ancak futbolda standart bir saha arıyorsanız onun ölçüsü 105 x 68 m’dir.

Karşılaştırmalarla futbol sahası ölçüleri

Burada sizlere futbol sahasının aslında basitçe bir 105 m olmadığını göstermek istiyoruz. Mesela bu futbol sahasına ardı arkasına kaç araba park edebilir biliyor musunuz? 26 adet arabayı uzunlamasına dizerseniz eğer 1 futbol sahasını ancak doldurabilirsiniz. Bunun yanında yan yana dizerseniz de o zaman 52 tane araç gerekir. Ayrıca bir futbol sahası tam olarak 850 tane otomobil içerisine alır. Çokta küçük değilmiş değil mi?

İşte bunun gibi farklı örneklerle birlikte aslında orta sahadan atılacak olan topların ne kadar geriden ve uzaktan atıldığını, futbolda ne kadar ender karşılaşılan bir durum olduğunu bu şekilde anlayabiliriz.

İlginizi Çekebilir;  Fenerbahçe Beşiktaş Tek Maç Satın Al

Futbol kale ölçüleri nedir?

Futbol kalesi kaç metre gibi sorulara baktığımızda karşımıza çıkan kale ebatlarını da bilmek gerekir. Çünkü aslında kalecinin ne kadar da büyük bir alanı korumaya çalıştığını ancak bu şekilde görürüz. İşte bu oktada bilmemiz gereken en temel şeylerden bir tanesi ise kale ölçülerinin ne kadar büyük olduğudur. Futbolda 2 tane direğin arası 7,32 m olarak bilinir. Yükseklik ise 2,44 m olarak bilinir. Direklerin kalınlıkları ise maksimum 12 cm’dir.

Futbolda aynı zamanda penaltı noktası ile kale arasındaki yatay mesafe 11 m’dir. Bu ise ardı ardına yaklaşık olarak 3 araç koyabileceğiniz bir mesafedir. Yani aslında spor ekranı futbol izlerken bu kadar uzak gelmiyorken penaltı noktası gerçekte bir hayli uzaktır.

Futbolda ceza sahası ve diğer ölçüler

Futbol seçmelerine çocuğunuzu gönderdiğiniz aslında onun ne kadar küçük bir alanda seçmelere katıldığını görebilirsiniz. Bu noktada gerçek bir sahaya çıktığında ise çocuğunuzun daha az hareketliymiş gibi gözükmesi de bundandır. Burada küçük bir alan gibi gelen ceza sahasının aslında ne kadar büyük olduğunu göstermek isteriz.

Ceza sahası bir dikdörtgen şeklindedir. 16.5 m x 40.3 m gibi uzunluklara sahiptir. Yani ortalama 500 m2 gibi bir alana sahiptir. Peki, sizin eviniz kaç metre kare? Ortalama bir ev 120 m2 değil mi? O zaman ceza sahası içerisinde tam 4 tane ev sığıyor. İşte aslında küçük gibi gelen o alan tam 4 ev büyüklüğünde.

Futbol arka plan olarak pek çok şeyi barındıran önemli bir spor dalıdır. Bu nedenle çok fazla taraftara sahiptir. Futbol animeleri dahi yapılmakta ve insanları futbola ısındırmaya çalışmaktadır. Ancak aslında futbolcu olmak sanıldığı kadarda kolay değildir. Bu devasa sahada 11 kişinin mücadele etmesi çok fazla efor ve kondisyon gerektirir. O nedenle herkes iyi bir futbolcu olamaz ve çok fazla para kazanamaz. Futbol terimleri ve anlamları ile ilgili her türlü konu için bizi takip etmeye devam edebilir ve futbol ile ilgili günlük gelişmeleri bizlerden öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;  Fenerbahçe Ankaragücü Bilet

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir